Het Rode Kruis

Het Rode Kruis is een onafhankelijke vrijwilligersorganisatie. Hun missie is opkomen voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland en actief zijn op het vlak van rampenbestrijding, zelfredzaamheid en bloedvoorziening. Om dat allemaal voor elkaar te krijgen doen ze maximaal een beroep op vrijwilligers.

De Dienst voor het Bloed staat in voor de continue bevoorrading van veilige bloedproducten aan de meeste ziekenhuizen in Vlaanderen. Ze garanderen dat ze altijd op tijd zorgen voor voldoende veilig en kwalitatief bloed. Zo helpen ze dokters levens redden.

Ben je niet zeker of je bloed mag geven? Doe hier de test.

Wil je donor worden? Geweldig! Registreer je hier.

Zó gaat doneren in z'n werk:

  • Stap 1 - registratie
    Je meldt je - met je identiteitskaart - aan bij een afname in jouw buurt of in een donorcentrum.
  • Stap 2 - medische vragenlijst
    Je vult een vragenlijst in die polst naar jouw gezondheidstoestand, eventuele medische behandelingen en risicosituaties.
  • Stap 3 - medisch onderzoek
    Je gaat met je ingevulde vragenlijst even langs bij de arts. Hij checkt je bloeddruk, pols en gewicht. Op basis van dit onderzoek en je antwoorden op de vragenlijst beslist hij of je al dan niet mag doneren.
  • Stap 4 - afname
    En dan is het tijd om effectief bloed, plasma of bloedplaatjes te geven!
  • Stap 5 - even bijdrinken
    Je krijgt na afname een drankje om je vochtbalans te herstellen. Je rust best nog een kwartiertje voordat je terug naar huis gaat.

Waar kun je bloed geven? Vind hier een donorcentrum in je regio.

Het Rode Kruis is ook steeds op zoek naar vrijwilligers. Wil ook jij een handje toesteken? Registreer je dan hier.